Margareta Lindberg, barnböcker

Oskar i paradiset
1988
Oskar
i paradiset

Julmysteriet
1989
Julmysteriet

Ellen Milda o Pavarotti
1991
Ellen Milda
och Pavarotti
Det sjungande trädet
1994
Det sjungande
trädet
Bronssvärdet
1998
Bronssvärdet

Möss och monster
2000
Möss och monster

Bröderna Muzart
2002
Bröderna Muzart

Oskar i paradiset
2004
Oskar
i paradiset

Dubbeltriss i paradiset
2004
Dubbeltriss
i paradiset


Gå till:
Startsidan
Pjäser
Skolprojekt

            

! KÖP BÖCKER DIREKT AV FÖRFATTAREN ! Maggan
Oskar i paradiset      Läs 1:a kapitlet   

eller lyssna

Prisbelönt som årets bästa barnbok 1988 av bokhandelns personal.
Paradiset är nittiosju steg långt och sextiofem steg brett. Det vet Oskar. Han vet att sura Jansson sätter snorkråkor under fåtöljen. Han vet att fru Klevebratt är paniskt rädd för råttor, att gubben Frid inte är pirat och att fru Berggren har en död man och en två meter lång professor. Men vilken av grannarna som kallar sig Bo Treberg och skriver deckare - det vet inte Oskar. Men han tar reda på det. Oskar är nämligen en forskarnatur.

Lämplig högläsningsbok från 7-12 år. Finns på bibliotek och "En bok för alla".
Illustrationer: Åke Eriksson
ISBN 91-1-885102-9. Utgiven av Norstedts år 1988.

Illustrationer: Gunilla Kvarnström
ISBN 91-29-66095-5. Utgiven av Rabén&Sjögren 2004.

Översatt till: Danska, Tyska, Japanska, Estniska

"Tecknaren är ny. Detta märks mest på den klatschiga omslagsbilden för annars finns det många likheter mellan Gunilla Kvarnströms illustrationer från 2004 och Åke Erikssons från 1988. Layouten har blivit mer spatiös. Första kapitlet har bytt rubrik från 'Oskar i Paradiset' till 'En sann forskare'. Annars är det mesta sig likt i den nya upplagan av Margareta Lindbergs debutbok. Och det var väl bra det! För berättelsen om Oskar , brorsorna Bill och Bull, sura Jansson och övriga som finns i och runt huset som kallas Paradiset, är något så ovanligt som en svensk bok för mellanåldrarna som är charmig och rolig utan att vara det minsta flåsig. Jag och många andra tioåringar stortrivs med vår jämnårige vän, forskaren Oskar, och hänger gärna med när han ordnar luslov, klarar av en beväpnad skurk med hjälp av en ruggig slaguggla eller antecknar sina listiga hypoteser i tanke-bankboken. En skål i mjölk för Oskar i Paradiset!".
Lena Kjersén Edman BTJ-häftet 2004-08-25

"Oskar är en ivrig forskare, han vet att världen vimlar av mysterier som behöver lösas. Av sin morfar får han en 'tanke-bankbok', där han samlar sina idéer, funderingar och tänkbara lösningar på problem som han stöter på. Oskar och hans familj är nyinflyttade, men de lär snabbt känna sina grannar på Aspvägen. Oskar märker att några av grannarna bär på hemligheter och det är naturligtvis hans uppgift att avslöja dem. Språket i boken är bra, den passar utmärkt som högläsningsbok eftersom den innehåller flera svåra ord som kanske behöver förklaras. Personer och miljöer beskrivs på ett levande och humoristiskt sätt. Gunilla Kvarnströms teckningar är detaljerade och roliga. Det är en bra bok för barn under de första skolåren."
Marianne Eriksson BTJ-häftet 2004-08-25

Överst


Julmysteriet

Liten lättläst kapitelbok om samma personer som Oskar i Paradiset.
"Vad hade hänt i garaget under julnatten? Genom vindens vinande hörde Bill ett ljud. Ett svagt ljud. Helt nära. Han höll andan. Så tog han ett steg mot garageporten... och ett till... och ett till..."

Högläsningsbok från 6-9 år eller att läsa själv .
Finns på biblioteket. Går inte längre att köpa.

Illustrationer: Åke Eriksson
ISBN 91-20-07598-7. Utgiven av AWE/Gebers, inbunden 1989.
ISBN 91-21-10151-5. Utgiven av A&W Läromedel, häftad 1989.

Överst


Dubbeltriss i Paradiset      Läs 1:a kapitlet   

eller lyssna

Handlar om samma personer som Oskar i Paradiset. Invävt finns delar av handlingen i Julmysteriet.
Ännu ett forskningsuppdrag för Oskar ! Hur ska han göra för att hitta ägaren till ett viktigt brev som saknar både avsändare och brevskrivare ? Oskar går systematiskt till väga, samlar ledtrådar och hypoteser i sin tanke-bankbok... En uppmärksam läsare kanske också kommer på lösningen!
Lämplig högläsningsbok från 7-12 år.

Illustrationer: Gunilla Kvarnström
ISBN 91-29-66095-5. Rabén&Sjögren 2004.

"Margareta Lindberg har tidigare skrivit Oskar i Paradiset(1988), och här kommer en fortsättning om Oskar, bröderna Bill, Bull och Bamse, föräldrarna och grannarna. Oskars vetgirighet och utforskariver gör att han hamnar i många dråpliga och besvärliga situationer. Men det är en kille som har en sympatisk framtoning och är mycket omtyckt av sin omgivning. Pojkarna hittar en trisslott med en vinst när de letar efter intressanta och användbara saker i en container för grovsopor. Oskar tar som sin uppgift att ta reda på vems lotten verkligen är. Det löser sig tack vare Oskars utmärkta forskartalang och lite tur. Språket är lättillgängligt med mycket dialog. Gunilla Kvarnströms humoristiska svartvita teckningar bidrar till att förhöja läsglädjen. Dubbeltriss i Paradiset är en bok för hela familjen, som också fungerar utmärkt för högläsning".
Eva Andersson BTJ-häftet 2004-08-25

"Paradiset kallas huset där elvaårige Oskar bor med föräldrar och småsyskon. Det ligger i en förort och alla grannar på gatan känner varandra. Oskar är full av upptåg och forskariver. I hans försök att spåra ägaren till upphittad trisslott blir alla på gatan inblandade. Många personligheter finns längs Aspvägen, och de beskrivs med humor och värme. Även en djuraffär och dess ägare ingår i miljön. Boken rymmer många komiska situationer och roliga reflektioner. Humorn tilltalar såväl vuxna som barn, vilket gör att boken borde bli en populär högläsningsbok. Både inom familjen , förskolan och de lägsta klasserna i grundskolan inbjuder den till att skratta tillsammans. För den läsvane eleven i skolår 1-4 passar boken även för egenläsning. De relativt få illustrationerna förstärker stämningen i boken."
Margareta Brengdahl BTJ-häftet 2004-08-25

Överst


Ellen Milda och Pavarotti      Läs 1:a kapitlet   

eller lyssna

"Lindberg är rolig också nu, ja hon är något av en Dario Fo för de yngre. Hennes nya bok är en fars, men som i riktiga farser finns där en allvarlig botten."....
"Det händer mycket, det händer snabbt och det är bara delvis sannolikt, just som i en äkta fars, och det är slagfärdigt, intill stollighet utan att bli påfrestande. Kanske finns det i språket sådant som bara kan avnjutas av vuxna - men än sen? Hela historien är härlig för alla åldrar."
Ulla Lundqvist i DN

Det sägs att det spökar i Stora smedjan. Blodisande skrik i den bleka roslagsnatten.
Det är bra tycker Ellen. Då håller folk sig undan. För längst in i smedjan, bakom den bortersta härden, har Ellen sin hemlighet. Milda får inte veta, och inte Allan myrhataren, och inte Ma-Lo hönsmålerskan, och inte labradoren Caruso.
Och absolut inte Sillstryparn.... Det vore det värsta av allt! Det är tur att fröken Stare är så begiven på osvavlade fikon. Annars hade nog inte den här historien fått ett så lyckligt slut.

Lämplig högläsning från 7-10 år. Boken finns på bibliotek, men inte längre i bokhandeln.

Illustrationer: Åke Eriksson
IBSN 91-1-917092-0. Utgiven av Norstedts 1991.

Överst


Det sjungande trädet      Läs prologen   

eller lyssna

"Han heter Lo och är tolv år. Han står ensam på en ö i Roslagens ytterskärgård. Året är 2700 f.Kr.
I södra Roslagen ligger Wira Bruk. Här hittade arkeologerna år 1991 en krukskärva från stenåldern. Som alla skärvor från det förflutna har den en saga att berätta.
Margareta lindberg förmedlar den sagan till oss och väcker vår äldsta historia till liv på ett dramatiskt, men ändå trovärdigt sätt. Det sjungande trädet är en Grottbjörnens folk för slukaråldern, men med historisk förankring i vår egen fascinerande förhistoria."
Svensk Bokhandel nr.3 1994.

Lämplig för mycket läsvana barn från 11 år och för vuxna.
Boken finns på bibliotek och kan beställas direkt från författaren

Illustrationer: Petra Wadström
ISBN 91-1-937392-9. Utgiven av Norstedts 1994.

Överst


Bronssvärdet      Läs 1:a kapitlet   

eller lyssna

"Bronssvärdet, den andra fristående boken i "Sagan om Wira" - är någonting så ovanligt som en thriller i svensk bronsåldersmiljö. Den är till och med en hyggligt bra thriller med spännande konflikter, häftiga vändpunkter och en mycket intressant tidsmiljö."
Kent Hägglund DN

Bronsålderspojken Gadd vaknar efter en fest. Hans vän Gylle står böjd över honom.
"Men förstår du inte vad du har gjort!"
"Nä-ä", sa Gadd.
"Du har dräpt din egen far! Olyckliga barn! Du har dräpt Gunno. Din egen Far!"

Gadd minns ingenting. Vännerna kommer överens om att dölja vad som hänt. Men det finns ett vittne. Trälflickan Anim, som är förälskad i Gadd.
Gadd tar upp jakten på henne. När Anim ser honom komma går hon honom till mötes.

Lämplig för mycket läsvana barn från 11 år och vuxna.
Boken finns på bibliotek.

Illustrationer: Svenska hällristningar.
Omslag: Svante Segelson.
IBSN 91-29-64564-6. Utgiven av Rabén&Sjögren 1998.

Överst


Möss och monster      Läs 1:a kapitlet   

eller lyssna

"Möss och lämlar är huvudpersoner i Margareta Lindbergs underbara bok Möss och monster. Det är en fantasirik och spännande historia som också rymmer en hel del humor - små finesser som den vuxna läsaren stortrivs med.
Dag Hedberg i Barn och Kultur

Mössen under femmans klassrum i den idylliska Kullskolan får besök av de sorgliga resterna av ett vilsegånget lämmeltåg. De skulle nog ha haft en trevlig tid tillsammans om inte en liten djävul - greve Vlad der Muus - plötsligt stått i dörren....

Lämplig högläsningsbok från 7-10 år.
Finns på bibliotek och i bokhandeln.

Illustrationer: Kjell Midthun
ISBN 91-29-64879-3. Utgiven av Rabén&Sjögren 2000.

Överst


Bröderna Muzart      Läs 1:a kapitlet   

eller lyssna

Smådjävulen greve Vlad der Muus, näbbmusen M och alla deras vänner är tillbaka i ett nytt härligt äventyr både över och under jorden.
   Vlaad der Muus är fast besluten att hämnas på näbbmusen M efter det nederlag han led i föregående bok, Möss och monster. Han och lämmeln korpral Musketör klär ut sig till bröderna Muzart och beger sig till mössens värld för att sätta upp operan Trollflöjten och få tillfälle att hämnas på sin ärkefiende M.
    Margareta Lindbergs smådjurs och smådjävuls värld är en fantastisk konstruktion där det finns mycket att känna igen från vår egen värld och dessutom för oss vuxna många intressanta litterära associationer.
   Viktigast är dock att berättelsen i kombination med både humor och action också väcker viktiga funderingar kring vänskap, avundsjuka, egoism och kärlek. Och mest av allt är ett fantasifullt läsäventyr.
Gunilla Wedding i Skånska Dagbladet

Illustrationer: Eldbjørg Ribe
Omslag: Kjell Midthun
ISBN 91-29-65426-2. Utgiven av Rabén&Sjögren 2002.

Överst