Startsidan      Böcker      Dramatik      Kultur-/barnprojekt

Margareta Lindberg

Tändkulan 2005 i Norrtälje - en stadsfest i dagarna tre.


Som medlem i Roslagsakademin, vars huvudsyfte är, att till att utveckla Roslagen, tog jag initiativ till en stadsfest med lekfullhet som genomgående tema. Johnny Rosén, ordförande i Pythagoras vänner hade en dröm om att arrangera en spektakulär tändkulekonsert och vi slog därför samman våra idéer till projektet Tändkulan. I det lokala kulturlivet är de flesta vana att kämpa var och en för sig och konkurrera med andra kreativa människor med liknande målsättningar om krympande resurser. Tändkulan var ett slagkraftigt arrangemang där en engagerande och inspirerande förberedelseprocess blev minst lika viktig som själva evenemanget. Det blev en storartad stadsfest i dagarna tre.
De publika huvudattraktionerna var Lekjakten, Salsafestivalen, Lekens Hus, och ungdomsarrangemang i parken och i U-huset samt restaurangområdet på yttre kajen. Viktiga beståndsdelar var också Slöjdcirkus och Sommarakademien, men då de bara kunde ta emot ett begränsat antal besökare/deltagare var det relativt få personer som kunde få ta del av deras program.
Kulmen på festen är en tändkulekonsert i Norrtälje hamn på kvällen lördag 20 augusti. Det är en konsert för motorer, båtar, veterantraktorer, folkmusiker,elgitarr, damkör, saxofon och tuba. Konserten förgylls av nycirkus, dansareoch eldskulpturer.
Jag ansvarade för Lekakademin, Lekens hus, Lekbytarlägret och Lekjakten.

Program

Lekakademien

"Det finns människor som aldrig kan finna vägen till Fantásien och det finns människor, som kan göra det, men sen blir kvar där för all framtid. Och sedan finns det också några som färdas till Fantásien och sedan återvänder till sin egen värld... och det är de som gör båda världarna friska." (Michael Ende: Den oändliga historien)
Lekakademien - vars syfte var att peka på lekens betydelse ur många olika aspekter pågick under två hela dagar - och fick mycket högt betyg från deltagarna. Mycket bra organisation, många bra föreläsare, mycket lyckad teaterföreställning, god mat och goda samtal.Lekbytarläger

Lekbytarlägret var en fortsättning på det Östersjösamarbete som inleddes med projektet "En rolig historia". 40 barn och ungdomar och vuxna ledare från Åbolanden, Åland och Norrtälje bodde på Brännäsgården, och lika många tilldeltog under dagtid i Slöjdcirkus, bytte lekar och medverkade i Lekjakten.

Leklägret för barn från Sverige, Åland och Finland fick likaså ett mycket högt betyg från såväl de lekande barnen som deras vuxna ledare.

Lekjakten

Lekjakten var den aktivitet som alla besökare kunde ta del av. Den planerades ursprungligen för ett tiotal lekstationer, men kom att bestå av hela 24 stycken! Lekjakten skapades i samarbete med Norrtälje Turistbyrå. Den pågick i två dagar och lockade både vuxna och barn och lekstationerna bemannades av föreningar och enskilda eldsjälar. Här fick deltagarna prova på många spännande aktiviteter och vid varje lekstation kunde man få ett lekarintyg. Hade man tillräckligt många lekarintyg fick man lekarlegitimation. Lekjakten avslutades med en final på scenen i societetsparken med en specialskriven show av Margareta Lindberg med en lokal teatergrupp, orkester och skolelever på scenen. Freinetskolan Mimers elever deltog i den festliga finalen tillsammans med Norrtälje kommunala Musikskola.

Denna aktivitet tillsammans med de barnteaterföreställningar som presenterades, fick mycket positiv kritik av både arrangörer och besökare.Lekens hus

I yttre delen av Societetsparken byggdes ett Lekens Hus av 600 halmbalar. Bygget påbörjades samtidigt som hela evenemanget och stod klart söndag eftermiddag för att stå som en symbol för det framtida "riktiga" Lekens Hus som Roslagsakademien anser ska etableras i Norrtälje - ett av Tändkulans långsiktiga mål. Syftet med bygget var också att själva byggandet skulle utgöra en lekstation och att barn och föräldrar skulle medverka i att bygga huset. Så skedde också och både processen och det färdiga huset blev mycket uppskattat.

Huset fick bli hemvist åt tusentals "STRUNTAR" - övergivna och udda STRUmpor och vaNTAR, som fått ett nytt liv med litet fyllning och massor av fantasi.
Överst